Utställning i Stora Hamnen i Grovstanäs - igen
2023


"Fågelholkar, naturfotografier och vävda mattor" - så kallade Staffan Björk, Inga-Lill Peinerud och jag vår gemensamma utställning för som vi hade i Stora Hamnen i Grovstanäs en underbar dag i juli 2023, en repris på premiären för vår hantverks- och kulturdag 2022. Ett mycket uppskattat evenemang i vårt område. Här finns alla inramade bilder som var med på utställningen.

30 sekunder
2022


30 sekunder - ett pågående projekt där jag fotograferar från samma plats under 30 sekunder vid olika tillfällen under året. Jag panorerar långsamt och handhållet. Kanske att det blir en bok eller en utställning. Eller också blir det bara det här bildspelet. Vi får se.

Bilkyrkogården i Båtsnäs, Dalsland och lite Västkusten
2022


Äntligen blev Lidingö Fotoklubbs höstresa av, p g a pandemin blev den inställd både 2020 och 2021. Men i oktober 2022 kunde vi äntligen bege oss till Bengtsfors i Dalsland, som var vår bas under fyra dagar. En dag drog vi iväg till bilkyrkogården i Båtsnäs och en dag till Västkusten. Eftersom jag snöat in på "skakbilder", eller ICM (Intentional Camera Movement) blev det mest sånt i år.

Landet - fler ICM-bilder
2022


Jag fortsätter att leka med mina "skakbilder"/ICM-bilder. Utforskar tekniken och känslan mer och mer. Ibland börjar det likna något riktigt spännande, eller?

Utställning i Stora Hamnen i Grovstanäs
2022


"Vävda mattor och naturfotografier" - så kallade Inga-Lill Peinerud och jag vår gemensamma utställning för som vi hade i Stora Hamnen i Grovstanäs en underbar dag i juli 2022. Ett mycket uppskattat evenemang i vårt område. Här finns alla inramade bilder som var med på utställningen.

Att älska en plats
2022


Att älska en plats - ett bildspel med bilder från en plats i Roslagen, vårt paradis. Bildspelet är min examensuppgift på en fotokurs jag gick på HDK Valand/Göteborgs Universitet under våren 2022. Ta ett djupt andetag, luta dig bakåt i soffan, och försök att koppla av till musiken och bilderna. Upplevs bäst på en stor teve eller en stor skärm.

Att älska en plats - alla bilder i bildspelet
2022


Här finns alla bilder som är med i bildspelet ovan - "Att älska en plats".

Lite blandat ICM
2021


Då och då har jag lekt med "skakbilder", alltså att röra på kameran på olika sätt under exponeringen, en teknik som ofta benämns ICM, vilket står för Intentional Camera Movement. Numera leker jag allt oftare med ICM-tekniken, det är en stil som jag giller mer och mer. Här har jag samlat några ICM-biler från 2021.

Klockstaplar och en väderkvarn
2021


I den trevliga tidning ICM Photography Magazine upptäckte jag förra året fotografen Pep Ventosa. Han går runt motivet och tar ett flertal bilder, 20-30 stycken, och lägger sedan ihop dem i Photoshop. Väldigt kreativt och stiligt tyckte jag och testade förstås själv tekniken. Han fotograferar ofta karuseller och träd men jag testade på klockstaplar och en väderkvarn, det gick lika bra.

Höga Kusten
2019


Lidingö Fotoklubbs höstresa gick 2019 till Höga Kusten. Första veckan i oktober tog vi in på hotellet i Ullånger och med vår eminente guide Anders Dahlin fick vi en härlig fotovecka i det natursköna världsarvet Höga Kusten. En toppenresa, som alltid. I albumet finns även några bilder från en resa till Höga Kusten vintern 2018, då vi bodde hos Anders Dahlin.

Snideri och fotografi - träfåglar och naturfoto i samklang
2019


"Snideri & fotografi - träfåglar och naturfoto i samklang" - så hette utställningen som Nicke Helldorff, träfågelsnidare och gammal basketkompis, och jag hade på Galleri Movitz i augusti/september 2019. Oj, vilket gensvar vi fick. Så många besökare som kom in och gillade vår utställning, superkul. Och många ville pryda sitt hem med bilder och fåglar från mig och Nicke. Här finns alla bilder som jag hade med på utställningen och några av våra installationer. Kommer vi att göra det igen? Absolut!

Tiny Planets
2018


Upp med drönaren på 120 meters höjd, kör igång 360-gradersfotograferingen och kameran tar 34 bilder i alla möjliga vinklar. Ta in bilderna i Lightroom, redigera lite, och sätt sedan samman allt i PTGuiPro. Och voilà, en "Tiny Planet" presenterar sig.

Skänninge
2018


Höstresan 2018 gick till Östergötland och metropolen Skänninge. Där bodde vi flott och åt gott på Skänninge Stadshotell. Med hotellet som bas utforskade vi omgivningarna i närområdet, som Sättra ängar och Vadstena, men vi gjorde även turer längre bort, som till gammelskogarna i Tiveden och Hassafall söder om Jönköping. Som alltid en mycket lyckat höstresa!

Utställning på Galleri Movitz
2017


I september 2017 hade jag en mycket lyckad utställning på Galleri Movitz på Söder i Stockholm. Tillsammans med Hans Ölander och Anders Andersson hade vi fyllt lokalen med våra inramade fotografier på landskap, natur och djur. En fantastiskt lyckad vecka. Här finns de bilder jag visade på utställningen. Bara att kontakta mig om du är intresserad av någon bild.

Självporträtt från ovan
2016 - 2017


Här är ett urval av de "självporträtt från ovan" som jag tagit med min drönare under 2016-2017. Alltid lika spännande att lyfta och se vad jag kan hitta för mönster i naturen. Och sedan försöka finna en lämplig plats för självporträttet.

Skåne
2017


Lidingö Fotoklubbs höstresa gick i år till Skåne, närmare bestämt till Helsingborg. Vi bodde perfekt i utkanten av staden och drog iväg till Kullaberg, Söderåsen, Klöva hallar, Österlen och Hovs Hallar. Återigen, en mycket lyckad höstresa!

Mellangården
2016


Sommaren 2016 tillbringade jag många timmar vid Mellangården, en gård under förvandling efter ett ägarbyte. Jag fick möjlighet att fotografera fritt i flera av gårdens hus, ladan och vagnslidret innan nya ägarens renoveringar hade förändrat det mesta. Mycket spännande, väckte många fina minnen till liv från när jag var ung och vi hyrde hos en bonde på Gällnö i mellanskärgården i liknande miljö.

Island - igen
2016


Visst blev det ett besök till! I september drog vi iväg igen, Hasse, Jani, Stefan och jag, på en två veckors fotoresa, den här gången huvudsakligen på den norra och nordöstra delen av Island. Många vattenfall blev det men även många fotostopp i den karga och speciella isländska naturen. En toppenresa!

Rättvik
2016


Lidingö Fotoklubbs höstresa gick i år till Rättvik i Dalarna. Det blev besök på en bilskrot, långbryggan och lite annat. Min lilla flygmaskin fick följa med också.

Harris & Lewis, Yttre Hebriderna
2016


Harris och Lewis på Yttre Hebriderna. Äntligen kom jag hit. Under en vecka i april var jag här med Magnus Lindbom och Creative Adventures. Dånande vågor, piskande vindar, farligt tidvatten. Och regn förstås. Men också många stunder utan blåst, men fortfarande med vågorna som dundrar in. En härlig känsla!

Norrsken
2015


Vid några få tillfällen har jag haft turen att få njuta av vackert norrsken, dels när jag var i Varanger i norra Norge 2013, och dels hemma i Vallentuna vid två tillfällen. Då drog jag snabbt ner till Vallentunasjön för att fånga norrskenet över sjön och Vallentuna centrum. Lika mäktigt vid alla tillfällena. Numera följer jag en norrskenssida på Facebook för att hålla koll på när nästa tillfälle kan dyka upp.

Gotland
2015


I oktober gick årets Lidingö Fotoklubbsresa till Visby och Gotland. Under tre dagar bilade vi runt på ön och fotograferade så länge vi orkade. Och umgicks och hade väldigt trevligt också förstås, som alltid i det gänget. Jag ser redan fram mot nästa års resa.

Lofoten
2015


Äntligen kom jag till Lofoten! I februari var jag där en vecka på ett Bruce Percy -arrangemang, han är en av mina stora inspiratörer inom fotografi. Jag har ju tidigare varit på Isle of Eigg med honom. Nu var vi sex fotografer; från England, Skottland och jag från Sverige. En mycket trevlig grupp. Förutom en dramatiskt vacker och säregen natur, i ett nyckfyllt vinterväder, hade vi riktigt kul tillsammans. En minnesvärd vecka. Planerar att komma tillbaka snart igen, troligen då på hösten. Just det, boken kan du bläddra i här.

Island
2014


I september 2014 bar det iväg till Island med två vänner från Lidingö Fotoklubb. Med den största hyrbilen vi kunde hitta upptäckte vi södra och västra Island. Med svarta lavastränder, dånande vattenfall, mossbeklädda berg och märkliga isformationer blev det en mäktig upplevelse. Vi planerar redan en resa tillbaka.

Hurtigruten
2014


I juni 2014 firade Eva och jag att jag fyllde jämnt med en underbar resa med Hurtigruten. Vi klev på M/S Polarlys i Bergen och tuffade med hela vägen upp till Kirkenes. Där hyrde vi sedan en bil under några dagar och utforskade norra Varanger. En mycket lyckad födelsdagsresa! Här är ett urval av alla bilderna från resan.

Galapagos
2013


Våren 2012 gjorde jag en två veckors resa med Wild Photo Travel, under ledning av Ole Jørgen Liodden, till Galapagos.

Galapagos. Det var som att vandra i en djurpark, med leguaner, fåglar, sköldpaddor och ödlor helt orädda. Det gick på stigen, stod på lavahällarna, häckade i buskarna. Men kanske att sjölejonen var den mäktigaste upplevelsen, när de hade full uppvisning några centimeter framför cyklopet. En underbar resa, helt enkelt.

Det blev även bok från resan, Galapagos & Bella Vista Cloud Forest , du kan bläddra i den här .

Bella Vista Cloud Forest
2013


Bella Vista Cloud Forest , på 2200 meters höjd, och ungefär två timmars bilresa från Quito, i Ecuador. Här stannade vi till i två dagar på vår väg mot Galapagosöarna. Det är en sub-tropisk regnskog utmed Andernas branta sluttningar. För de fågelintresserade fanns det gott om kolibriarter. Och för mig fanns det ett flertal stigar att vandra på, för att njuta av klimatet, skogen och alla dess ljud!

Varanger
2013


Varanger. Jag hade aldrig tidigare hört talas om platsen. Men när jag såg Magnus Lindboms bilder därifrån förstod jag direkt att det var en plats för mig. Långt upp, i norra Norge. Ett kargt kustlandskap med det öppna havet. Vidsträckt. Ibland stilla och ibland dundrande. Klippor och sandstränder. Ebb och flod. Stenar och tång. Men framförallt. Horisonten. Denna underbara linje. Jag älskar att vara vid havet, att titta ut mot horisonten, känna dofterna från tången, höra vågornas dån mot klipporna, lyssna på vindens sus. Då mår jag bra och mina tankar kan sväva iväg.

Isle of Eigg
2012


Under ledning av den skotske fotografen Bruce Percy tillbringade jag tillsammans med fyra andra fotografer en härlig vecka på ön Isle of Eigg på Skottlands västra sida i september 2012. Ön tillhör de Inre Hebriderna. Vi fotograferande tidiga morgnar och sena kvällar vid de två stränderna Laig Bay och Singing Sands. Har även tagit fram en bok med bilder från veckan där.

Yosemite Valley
2012


Under två veckor våren 2012 reste jag i västra USA tillsammans med fyra vänner från Lidingö Fotoklubb. Vi tillbringade en vecka i Yosemite Valley, sedan vidare till Zion Canyon, där vi stannade tre dagar, och sedan vidare upp genom Death Valley till Mono Lake. Två veckor med många skratt och minneskorten fulla med bilder. Här är ett urval av bilder från Yosemite Valley.

Givetvis blev det även bok från resan, Yosemite Valley och Zion Canyon , du kan läsa den här. .

Zion Canyon
2012


Från El Capitan i Yosemite Valley, en av världens största granitklippor, till de röda Navajosandstenarna i Zion Canyon. Vi hade rest 89 mil och förflyttat oss till en helt annan natur. Med en väsentligt smalare dal, Zion Canyon, en nästan torrlagd flod, Virgin River, och de sandstensröda höga bergen och spetsiga klipporna tätt inpå, blev det en märklig kontrast till den breda Yosemite Valley.

Death Valley
2012


Death Valley, Döda Dalen, öster om Sierra Nevada, i Mojaveöknen. Den hetaste, torraste och lägsta platsen i Nordamerika. 57,8 grader, så varmt var det den 10 juli 1913 i Furnace Creek. Nu var det i början av maj och endast 37 grader varmt. Vi gjorde två korta stopp vid vår resa genom dalen, vid Zabriskie Point och vid Mesquite Flat Sand Dunes.

Mono Lake
2012


På 1 944 meters höjd över havet, i östra Kalifornien, ligger denna märkliga sjö. Att det inte finns något utlopp till havet innebär att stora mängder salter samlas i sjön, salter som skapar märkliga formationer under vattnet. I samband med reglering av en av tillflödesfloderna, Owens Rivers, då vattennivån sjönk med tio meter, blev märkliga 'tufa towers' synliga. Det var bland annat dem vi ville fotografera.

Svalbard
2011


Hösten 2011 gjorde jag en underbar resa med M/S Origo runt Svalbard. Vi mötte isbjörn uppe vid packisen, låg i strandkanten och fotograferade nyfikna valrossar på några meters avstånd, gled runt i gummibåten när det plötsligt kom upp ett sälhuvud bredvid oss, förundrades av skådespelet när valarna dök ner i havet. Och jag stod i timmar på däck och njöt av horisonten och det ständigt skiftande polarljuset.

Det blev även bok från resan, Min resa till Svalbard , du kan bläddra i den här . Och ett bildspel med musik .

Fårö
2011


Fårö, denna vackra ö norr om Gotland, med dess ståtliga raukar och långa sand och stenstränder. Här deltog jag i en fotoworkshop våren 2011 under ledning av Patrik Björk Larsson och Magnus Lindbom, en mycket bra workshop med många nya trevliga bekantskaper.

Pappa ... och jag
2011


"- Får jag följa med dig hem? frågade Pappa.
- Ja, över bron går bra, svarade Mamma.
Pappa var tjugotre år och Mamma tjugo. Det var början på en kärlek som ledde till att jag föddes elva år senare."

Fotoprojektet om min Pappa resulterade även i en bok. Jag "intervjuade" Pappa och skrev berättelser om olika händelser i hans liv. Här är bilderna från 2010 som finns med i boken.

Och boken, Pappa ... och jag kan du bläddra i här .

90 år, tänk vad tiden går
2010


Här finns slutpresentationen av mitt fotoprojekt om min Pappa som jag genomförde under 2010, det år Pappa fyllde 90 år, under ledning av Stefan F Lindberg, som en film på Vimeo.

Och boken, Pappa ... och jag är klar nu, du kan bläddra i den här .

Grövelsjön
2010


I månadsskiftet september/oktober reste jag med Hans Öhlander, en fotokollega från Lidingö Fotoklubb , till Grövelsjön för en fotoworkshop under ledning av bland andra naturfotograferna Anders Geidermark, Kai Jensen och Terje Hellesö. Med ett typiskt varierande fjällväder, sol, regn och dimma, fotograferade vi, tittade på bilder, umgicks med kollegor och hade allmänt trevligt under fyra dagar. Tack Hans för en eminent körning i din nya Passat!

Åland
2010


Den 7-9 maj var vi ett glatt gäng på tretton personer från Lidingö Fotoklubb som reste iväg på en fotoutflykt till Åland. Vi bodde i stugor på Käringsunds camping och fotograferade under sena kvällar och tidiga morgnar kring Käringsund och uppe vid Havsvidden på Ålands norra sida. Och när vi inte fotograferade hade vi ett härligt umgänge med många glada skratt!

Ramsvikslandet och Smögen
2010


I mitten av april, närmare bestämt den 16-18 april, var jag på en fotokurs som Creative Adventures höll på Ramsvikslandet, strax norr om Smögen. Svart-vitt, från tanke till bild, var temat för kursen. Så det blev mestadels bilder i svart/vitt men även några i färg (tycker så mycket om den blå timmen sent på kvällen). Tack till Patrik och Magnus och övriga kursdeltagare för en trevlig och lärorik fotohelg!

Vallentunasjön
2010


I mitten av januari 2010 sänkte sig en fantastisk dimma ner över Vallentunasjön. Under några dagar var det ett underbart ljus och oändligt med möjligheter för fotografering. Så jag passade på och tog bland annat dessa bilder. Då och då kom en ensam skridskoåkare fram ur dimman då han stretade på varv efter varv runt sjön, läs gärna min insändare i Mitt i Vallentuna på nyhetssidan. En härlig känsla att vandra omkring runt sjön de här dagarna!

Landet
2009


1980 hyrde vi vårt landställe i Roslagen. 1981 köpte vi det. 2010 hade vi tillbringat 30 somrar på Landet. Det var dags för en Landet-bok, eller hur? Det blev min första bok, du kan bläddra i den här. Här i galleriet finns ett urval av de bilder som finns med i boken, och en del andra. Ett flertal av bilderna var med på utställningarna på Vallentuna Bibliotek och i Norrtälje Bibliotek.

Härligt hundliv!
2009


Linda, dottern som startat och med framgång driver Svanstippens Hunddagis, tackar aldrig nej till ett besök. Under våren 2009 hälsade jag på hos hennes hunddagis i Viggbyholm, Täby, vid ett flertal tillfällen och resultatet blev den här kollektionen på Linda och hennes härliga hundar.

Härliga hundar!
2009


Hunden, människans bästa vän heter det ju. Många hussar och mattar till hundarna på Svanstippens Hunddagis, dotterns hunddagis i Täby, vill gärna pryda väggen hemma med en affisch på sin bästis. Här är några av de affischer som jag tagit fram till hennes kunder.

Utö
2009


Maj 2009 var vi ett gäng från Lidingö Fotoklubb som for till Utö i Stockholms södra skärgård för att fotografera och ha trevligt tillsammans. Vi bodde på vandrarhemmet, fotograferade tidiga morgnar och sena kvällar, blev undervisade i Lightroom på dagarna och åt god mat på Utö Värdshus och umgicks på kvällarna. En mycket trevlig helg!

Landsort
2008


Hösten 2008 följde jag med på min första utflykt med Lidingö Fotoklubb, denna gång till Landsort i Stockholms södra skärgård. Med suverän fotohandledning och Lightroom-undervisning av Patrik Larsson på Creative Adventures, och ett härligt umgänge med nyvunna fotokollegor i Lidingö Fotoklubb, blev det en minnesvärd helg och ett mycket bra tillfälle att lära känna ett flertal av kollegorna i fotoklubben. Samt att det blev en hel del skärgårdsbilder också förstås!

Torö Stenstrand
2008


Våren 2008 gick jag Studiefrämjandets kurs i Naturfoto I, med Pernilla Sjöholm och Marcus Elmerstad som inspirerande och kunniga lärare. Vi gjorde en tidig utflykt (jag startade vid 03.10 från Vallentuna) till Torö Stenstrand i närheten av Nynäshamn för att hinna fånga det tidiga morgonljuset och vattnets rörelser med långa slutartider. En bra kurs!

Nyfors
2007


En annan utflykt i Naturfoto I-kursens regi. Det var här jag lärde mig fånga vattnets rörelser med långa slutartider, ett bildskapande som har fascinerat mig sedan dess!